Szellemépület lett az egykori Görgey suliból

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu)
A Görgey Artúr Általános Iskola egykori épülete Csepel legkedveltebb lakótelepének közepén fekszik. Az intézményt a korábbi kerületi vezetés zárta be majd adta el. Az elmúlt években az épület hajléktalanok, drogosok, fémgyűjtők, kalandot kereső fiatalok, egerek és patkányok tanyája lett.

Németh Szilárd polgármester a hét elején vezetett körbe minket az épületben és környékén. "Aki ide bemegy, az az életét kockáztatja" - kezdte a sajtótájékoztatót a kerület vezetője.

Öt milliméter vastagságú táblaüvegek lógnak a falról, s egyéb törmelékek, kosz és szemét hever az egykori termekben és folyosókon - mindez tárva nyitva áll a kalandozó fiatalok vagy a menedéket kereső hajléktalanok előtt. 

Az önkormányzat ezt az elképesztő állapotot teljesen meg kívánja szüntetni, ami eddig az összes lehetséges eszközzel sem sikerült. Most azonban a legutolsó lépést teszik meg: kisajátítási eljárást indítanak a tulajdonos Elephant Holding Zrt. ellen, vételi szándékot jelentenek be, s minden egyes költséget polgári perben kívánnak leverni a cégen. A polgármester szerint, ha minden jól alakul, már az év végére helyreállhat a környék rendje, beleértve az épület lebontását.

"Elképesztő, hogy egy nagy építtető holding ilyen állapotban hagyhatja a tulajdonát, s hogy akik itt a környéken élnek, beleértve a gyerekeket, ezt kell látniuk nap mint nap, ahogy a részeg emberek mindenféle dolgaikat végzik itt" - fogalmazta meg az egyik fő problémát a polgármester. A 2003-ban bezárt iskolába szabadon be lehet menni, a terület ellenőrizetlen, szinte minden hónapban egyszer felgyújtják egyes részeit, és nem csak a tűzoltók, hanem a rendőrök is kénytelenek kivonulni a balesetveszélyes épületbe.

A tulajdonos állítása szerint a korábbi, önkormányzati vezetés hozta őket ilyen tehetetlen helyzetbe, amiért bírósághoz fordulnak káruk megtérítéséért: másfél milliárd forintot szeretnének kiperelni a csepeli adófizetőktől.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?