Megszűnnek a családi napközik – a bölcsis bölcsődébe, az ovis óvodába járjon

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)
Elkészült az Emmi törvénytervezete: eszerint 2018-ig 17 ezer új bölcsődei férőhelyet alakítanának ki. Támogatást adnának a munkahelyi bölcsődék működtetéséhez, a családi napközikre viszont már nem lesz szükség – írja az Index.

A hagyományos bölcsődék mellett három új típusú ellátást terveznek a 3 év alatti gyerekeknek: a mini bölcsődét, a munkahelyi bölcsődét és a családi bölcsődét. Az új bölcsik kiváltanák a családi napközit.

Az indoklás szerint a megszüntetés oka, hogy most már kötelező az óvodába járás. A csana megszűnésével eltűnne az a lehetőség is, hogy egy gyerek 5 éves koráig családi napköziben legyen ovi helyett.

Az új családi bölcsőde nagyon hasonlítana a családi napközire. Ugyanúgy létre lehetne hozni ilyet saját otthonban és ugyanúgy legfeljebb 5 gyerekre lehetne ilyenben vigyázni. A tervezet szerint azok a családi napközik, amelyekbe kizárólag bölcsődés korú gyerekek járnak, 2016. november 30-ig hivatalból változnak majd családi bölcsődére.

Ehhez hasonlóan automatikusan változnának át 2016 végétől a bölcsődés korúnál nagyobb gyerekekkel is foglalkozó családi napközik "napközbeni gyermekfelügyeletekre". Ezek azonban már központi támogatás nélkül működhetnének, üzleti alapon.

A mini a hagyományosnál kisebb, annál egyszerűbb feltételekkel megnyitható bölcsődefajta lenne. Legfeljebb 7 gyerek járhatna egy csoportba, és személyzetnek elég lenne csoportonként 1 kisgyermeknevelő és 1 dajka.

A munkahelyi bölcsődében is maximum 7 fős gyerekcsoportok lehetnének. Ezek a foglalkoztató fenntartásában működnének, a munkahely által biztosított ingatlanban.

A tervezet szerint a szülőktől kért térítési díj a munkahelyi bölcsikben és családi bölcsődékben nem lehet majd több, mint a gyerek családjában az egy főre eső havi jövedelem fele. Hagyományos bölcsődében és mini bölcsődében a jövedelem 25 százaléka lesz a limit, az ingyenes étkezésre jogosult gyerekeknél pedig csak 20 százalék – írja az Index.
 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek