Nem kötelező a családi házakban a kéményellenőrzés, de a Főkétüsz felajánlja azt a lakóknak

Desktop
Továbbra is megkapják a lakók az értesítést az ellenőrzésről
Továbbra is megkapják a lakók az értesítést az ellenőrzésről

Az Országgyűlés tavaly október végén a családi házak esetében eltörölte a kötelező kéményellenőrzést. Mégis egyre több olvasónktól kapunk olyan jelzést, hogy értesítést kaptak a „kötelező kéményellenőrzés” időpontjáról. Az önkormányzatok is közzétették az idei kéményellenőrzési sormunkák dátumait utcákra lebontva. Megkérdeztük a Főkétüszt, a Főváros kéményellenőrzést végző szakcégét, hogy mi is a helyzet pontosan, kinek kell számítani a kéményellenőrzésre. Kérdéseinkre Müller Máté, a Főkétüsz igazgatója válaszolt.

„2018. január 1-jétől nem kötelező a kéményellenőrzés azon egylakásos ingatlanok (ez praktikusan a családi házakat jelenti) esetében, amelyek természetes személy tulajdonában vannak, és nincs az ingatlan címére valamely gazdálkodó szervezet (beleértve az egyéni vállalkozókat is) székhelye, telephelye, fióktelepe bejegyezve.

A hatályos szabályozás jelentős különbséget tesz társasház/lakásszövetkezet, illetve családi ház között, valamint további különbségtétel van a családi házakon belül is a tekintetben, hogy az adott családi ház kinek a tulajdonában van (magán vagy céges) és van-e oda székhely, telephely, fióktelep bejelentve. Ugyanakkor a jogszabály nem biztosítja a közszolgáltató számára azokat a feltételeket, amelyek alapján Társaságunk egy ingatlanról meg tudná állapítani, hogy az társasház, lakásszövetkezeti ingatlan vagy családi ház, illetve, ha családi ház, akkor van-e oda székhely, stb. bejelentve vagy sem. Munkatársaink a jogszabály értelmében és felhatalmazása alapján nyilatkoztatják az ügyfeleket az ingatlan státuszáról, például arról, hogy van-e székhely bejegyezve az ingatlanba.

Társaságunk mindent megtesz azért, hogy a lehető legpontosabb adatokkal rendelkezzünk egy-egy ingatlan besorolásával kapcsolatban, de a jogszabályváltozás nagyon kevés felkészülési időt biztosított Társaságunk számára, hogy közel 700.000 fővárosi háztartás besorolásához begyűjtsük a szükséges információkat, és azokat nyilvántartásainkban átvezessük.

2017. december harmadik hetében végzett fővárosi reprezentatív kutatásunk tanúsága szerint, mely kutatást azon családi ház tulajdonosok körében végeztük, akiknek idéntől nem kötelező az ellenőrzés, az ingatlantulajdonosok 91%-a igénybe venné a rendszeres kéményellenőrzést, azaz továbbra is igényt tart a kéményellenőrzésre. Éppen ezért a jövőben is fel fogunk ajánlani ezen ingatlanok számára legalább egy ellenőrzési időpontot, mely során mindenféle adminisztratív teher nélkül ingyenesen igénybe vehetik a szolgáltatást. Ha a felajánlott időpontban nem élnek a kéményellenőrzéssel, akkor egyedi megrendelés alapján a jogszabályi feltételek betartása mellett szintén ingyenesen igénybe vehetik az ellenőrzést, de ebben az esetben hosszú, akár 90 napos átfutási idővel is számolni kell.

Annak ellenére, hogy a magántulajdonú, bejegyzett székhellyel, telephellyel, fiókteleppel nem rendelkező egy lakásos ingatlanok kötelező kéményellenőrzése ettől az évtől megszűnt, az ellenőrzés továbbra is kiemelt a háztartások élet- és vagyonvédelme szempontjából. A kéményellenőrzés igénybe vétele ezen családi házak esetében önkéntes, de baleset, tragédia bekövetkezése esetén a tulajdonost büntető és polgári jogi felelősség is terhelheti. A kéményellenőrzéssel minimalizálhatók a kémény használatában rejlő kockázatok.”

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?