Az óvodások és bölcsődések 90 százaléka étkezhet ingyen 2016-tól

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu)
Tízből kilenc óvodás vagy bölcsődés korú gyermek étkezhet ingyen a jövő évtől. A költségeket az állam fedezi, ezért az önkormányzatoknak nem kell pluszkiadással számolniuk.

Szeptembertől minden háromévesnél idősebb gyereknek kötelező óvodába járnia. A kabinet ehhez igazítaná az étkeztetés rendszerét, ezért a tervek szerint 2016-tól a bölcsődés és óvodás gyerekek 90 százaléka ingyen kap reggelit, ebédet és uzsonnát, hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Novák Katalin a Kossuth Rádió Krónikájában elmondta: a nagycsaládos szülők gyermekei, illetve a tartós beteg vagy fogyatékkal élő gyerekek jelenleg féláron étkezhetnek, jövőre már ők is ingyen jutnak ételhez. Ezenkívül bevezetnek egy jövedelemhatárt is, ami alatt szintén térítésmentesen jár majd a szolgáltatás.

– Ez az egy főre eső jövedelmet illetően körülbelül 90 ezer forintos határt jelent, ennél kisebb jövedelemmel rendelkező minden családnak a gyermekei ingyenesen részesülnek a gyermekétkeztetésben – mondta Novák Katalin.

A gyermekétkeztetésre szánt összeg most meghaladja a 60 milliárd forintot, s a tervek szerint ezt további 18 milliárd forinttal egészíti ki.

– Ezek a források természetesen a jövő évi költségvetésben rendelkezésre fognak állni. Valóban az a célunk, hogy minden olyan gyermek ingyenesen kapjon ételt, amelynek családja az átlagnál kisebb jövedelemmel rendelkezik, ugyanez igaz a nagycsaládosokra is, és minden ehhez szükséges forrást biztosítani fog a kormány – fűzte hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Mivel az ingyenesen étkezők körét a központi költségvetésből bővíti a kabinet, az intézkedés az önkormányzatoknak nem okoz majd pluszkiadást, hangoztatta Novák Katalin.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek