Több mint 4 milliárdba kerül az új déli Duna-híd tervdokumentációja

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: budapest.hu)
(fotó: budapest.hu)
Az új dél-budapesti Duna-híd építési engedélyezési tervdokumentációjának elkészítéséért csaknem 13 millió eurót fizet ki a kormány a nyertes nemzetközi konzorciumnak.

Korábbi cikkek a témában:

Az uniós közbeszerzési értesítőből kiderül, hogy a szerződést január 19-én kötötte meg a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. a nyertes pályázókkal, a holland UNStudio és a brit Buro Happold Engineering tervezőirodával. A Csepelt és Újbudát összekötő kétszer három sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles új Duna-híd 2028 és 2033 között épülhet meg.

Az értesítőben olvasható összegzés szerint csaknem 70 éve nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között. A Duna belvárosi szakaszán csaknem kilométerenként van egy híd, miközben a Duna alsóbb, Csepelt is magában foglaló szakaszán 15 kilométeren át nincs átkelési lehetőség. Az új híd építéséről az akkori Fővárosi Közgyűlés már 1993-ban döntött, ám erre eddig nem jutott pénz.

"Jelenleg az Árpád, és a Rákóczi hidak között naponta 440 ezer jármű halad át, az új déli Duna-híd tehát 10 százalékos forgalomcsökkentést eredményez, a XXI. kerület és a XI. kerület központja közötti átlagos menetidő 20 percről 14 percre csökken, és kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé válik a közlekedés, a Petőfi és Rákóczi hidak körüli zsúfoltság elkerülhetővé válik a csepeliek számára. Az új híd napi 55 ezer autóval tehermentesíti a túlzsúfolt belvárosi hidakat, az Üllői út forgalmát pedig napi hatezer gépjárművel csökkentheti, így minden Budapesten közlekedő érezheti majd a forgalom csökkenését" – áll a dokumentumban.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?