Ezzel a trükkel buktatja le a rendőrség a gyorshajtókat

Oszd meg másokkal!

Desktop
Egy ilyen civil autó (forrás: Facebook)

Facebook-bejegyzésekben olvasni, hogy a fix traffipaxok mellett civil autókkal próbálja a rendőrség lebuktatni a gyorshajtókat: a bejegyzések szerint addig nyomulnak jelzés nélküli kocsival a belső sávban a sofőrök mögött, ameddig meg nem tudják büntetni őket.

A trükk lényege, hogy egy hétköznapinak tűnő Audi agresszíven tolni kezdi az előtte közlekedő autót, jellemzően a többsávos út belső sávjában. A sofőr ilyenkor vagy kimegy a külső sávba, vagy kénytelen rákapcsolni a sebességre, legalább ideiglenesen, míg a külső sávban lévő lassú autók elé nem ér.

Ha pedig túl sokáig tartja az elől lévő sofőr a sebességhatáron túli tempót, villan a rendőrlámpa, a sofőrt leintik, és mehet is a bírság gyorshajtásért a Facebook-posztok szerzői szerint - írja az Index.

Az ORFK az Index kérdésére elismerte, hogy valóban civil autóból mérik az embereket, de azt tagadták, hogy agresszíven tolnák az autókat, hiába panaszkodnak erre rengetegen:

"A rendőrség közúti ellenőrzéseinek célja a többi közlekedőre veszélyt jelentő jogsértések elkövetőinek kiszűrése, ezáltal a közlekedésbiztonsági helyzet javítása, a balesetek megelőzése. Ennek egyik eszköze a menet közben elkövetett jogsértések dokumentálása, akár rendőri jelleget nélkülöző gépjárművekből is" - írta a rendőrség.

A rendőrség közleménye szerint a járőrautókkal a mások életét is veszélybe sodró sofőröket kevésbé lehet kiszűrni, mert a szabályokat jellemzően csak addig tartják be, amíg látják a rendőröket, ezért használják a civil autókat.  A menet közbeni mérésekre alkalmas kocsival azonban nem kell a mért járművel azonos sebességgel, ugyanabban a sávban haladni. A szabályszegésen ért járművet pedig ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni, tehát autópálya leállósávjában nem.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?