Jedlik Ányos Gimnázium (Költözik!)

1212 Budapest, Táncsics Mihály u. 92-98. | +36-1-276-1133 | http://www.jedlik.hu
Desktop

2019. augusztus 9-étől az iskola teljes körű felújítása miatt Csepel-Csillagtelepen, az egykori Fodor József Egészségügyi Szakképző iskola és Gimnázium épületében (1214 Bp., Tejút u. 10-12.) található, a 2019/2020-as tanévet már itt kezdi meg. Részletek

A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium 2015. szeptember 9-én ünnepelte alapításának 70. évfordulóját. Alapítása rendhagyó volt. 1945 nyarán a szülők kezdeményezésére, a három csepeli párt – kisgazda, kommunista, szociáldemokrata – közös elhatározásából a pannonhalmi Szent Benedek Rendet kérték fel a gimnázium szervezésére, vezetésére. Így lett Csepel első középiskolája az ezer éves magyar iskola, a pannonhalmi Alma Mater utolsó hajtása. Az iskolák történetében egyedülálló, hogy egy hónap alatt létrejött a gimnázium, az ország első tandíjmentes, koedukált, államilag támogatott egyházi iskolája.

1948-ban, az államosításkor jól szervezett, igényes és ugyanakkor családias légkörű iskolát hagytak itt a bencések. 1952-ben avatták az iskola mai épületét, amely akkor Közép- Európa egyik legkorszerűbb iskolaépülete volt. Napjainkban sajnos alapos felújításra szorul. Ezzel egyidejűleg az ELTE gyakorló iskolája lett és megindult egy hallatlanul színvonalas tanári gárda szervezése. A bencés hagyományok és e kiváló tanári kar együttes hatása meghatározó volt az iskola későbbi éveiben is. A tanulók létszáma és eredményeik, az iskola hírnevével együtt évről évre gyarapodtak. Egy iskola életében fontos tényező, hogy ésszerűen tudjon alkalmazkodni a társadalmi igényekhez. Ennek jegyében indult meg a tagozatok szervezése, először a nyelvi, majd a természettudományos, újabb időkben az informatika csoportok.

Az iskola mindig fontosnak tartotta a tehetséggondozást, ezért amikor lehetőség nyílt 8 osztályos képzést is indított, amely napjainkig nagyon szép sikereket hozott tanulmányi versenyeken és egyetemi felvételek szempontjából egyaránt. A végzett tanulók többsége egyetemen, főiskolán folytatja tanulmányait, melynek befejezése után többen visszatérnek a kerületbe, mint munkavállalók. Talán nincs Csepelnek egyetlen nagyobb intézménye sem, ahol egykori diákunk ne volna. A tanári kar a nevelés ügyét nagyon fontosnak tartja. A humánumot, az emberséget, a közösségi embert kívánja erősebben kialakítani. Fontosnak tartja a hagyományok ápolását és teremtését. „A Jedlik Ányos Gimnázium félévszázados története – nehéz epizódjaira ellenére – egyenes vonalú fejlődést tanúsít. A nagy emberi feszültségek és az értelmes alkotóerő viharából mindig az utóbbi került ki győztesen. Sohasem törekedett látványos sikerekre, hanem a józan nevelés lehetőségeit kihasználva érte el eredményeit. Olyan kulturális központot hozott létre, amely meghatározó tényezője a kerületnek” – olvasható egyik évkönyve előszavában. Az iskola múltja és jelene biztosíték arra, hogy a következő évtizedekben is a tudás és emberség közvetítője lesz Csepelen. Úgy legyen!

További információk:

Parkolás:utcán ingyenes
Wifi:nincs

Kapcsolat:

Telefon:+36-1-276-1133
Email:jedlik@jedlik.hu
Honlap:http://www.jedlik.hu
Facebook:https://www.facebook.com/jedlikbp
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.