Elhunyt Kovács Sándor vezérőrnagy, Csepel díszpolgára

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: csepel.hu)

Életének 89. évében, augusztus 17-én este elhunyt Kovács Sándor nyugalmazott vezérőrnagy, Csepel díszpolgára, az Összefogás 1956 Örökségért Egyesület elnöke.

1927-ben született Berettyóújfalun, majd fiatalon Csepelre költözött, ahol géplakatosnak tanult. Csakhamar a katonai pályát választotta, és 1950-ben avatták gépkocsi-technikus tisztté. 1957-ben a forradalomban való részvétele miatt az elsőfokú bíróság halálra, a másodfokú tíz év szabadságvesztésre ítélte. 1963-ban közkegyelemmel szabadult. Később 1956-os emlékéremmel, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki, Csepel pedig díszpolgárává választotta.

Csepelen Wittner Máriával együtt az ’56-os szabadságharc hiteles krónikásai voltak, nem egy alkalommal közösen koszorúzták meg a kommunizmus áldozatainak csepeli emlékművét. Wittner Mária, aki szintén Csepel díszpolgára, a forradalmi harcok aktív résztvevője volt. Őt is halálra ítélték, majd a másodfokú bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre módosította a büntetését. Nemzetközi nyomásra szabadult 1970 március 25-én. Kovács Sándor fiatal korától kezdve vallásos emberként élt, és hitt abban, hogy a nemzet sorsa jobbra fordítható. Kovács Sándort a csepeli önkormányzat saját halottjának tekinti.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek